Winter in Charlevoix

In het hinterland van de Fleuve Saint-Laurent een mooie besneeuwde vakantie gehad met het reisgezelschap Alexivana & Woutiffany. Langs deze waterweg werd Quebec door Jacques Cartier ontdekt in de 16e eeuw (zie hier voor het verhaal), toen nog bevolkt met natives. Wandeling parc national des Grands-Jardins Een zwak voor berken Le Chenil du Sportif: hondenslee! Vooruitgedreven door 6 krachtpatsers. “Bon chien” Your browser does not support the video tag. We konden bijna niet terug naar huis zonder twee puppies mee te nemen.

Boren maar

Nog even een controversiele mening droppen voor het jaareinde. De laatste twee jaar zag ik in hoe cruciaal zich te bevoorraden en te bewapenen is, om externe dreiging af te wenden. Daarom zeg ik ja voor zelf gas en olie op te boren, ja voor zelf mineralen te delven en ja voor eigen wapenindustrie. Donneer voor Oekraine Saint Javelin: koop een coole T-shirt (Peace through superior firepower) Come Back Alive Ukraine United24 Ukraine: leger, medisch, heropbouw Voor de Franse kust en in Groningen blijken er bijvoorbeeld nog gigantische voorraden aardgas te vinden.

Albanië

Dit vreemde, onbekende land aan de Ionische en Adriatische zee werd verkend en goedgekeurd. Tot de jaren 90 leefde dit land in volledige afsluiting van de buitenwereld, niemand binnen of buiten. Ex-communist, nu hebben ze er genoeg van en hebben ze de smaak te pakken van oude Mercedessen, BMW’s en snelle moto’s. Ze zijn hier een beetje onvoorzichtiger dan thuis. Tijdens onze reis bijvoorbeeld nauwelijks een strandredder gezien. Soit, in Belgie zijn ze soms toch wel te benepen.
Het is alweer een tijd geleden. Terug in hartje Gent, mijn thuisbasis. Ik moet wat kwijt. Hoe is de helft van iemands loon afnemen “sociaal” (zie OECD) - op straffe van boetes en gevangenis? “The highest tax wedge is observed in Belgium (53%) and the lowest in Colombia (0.0%). The OECD average tax wedge was 34.6% of labour costs in 2022” Een vraagje voor de lezer: worden die 20% extra belastingen tov van Canada/VS goed gespendeerd?
Ik worstel door de laatste fase van mijn doctoraat en Hayek’s boek “The constitution of liberty”. Dat laatste gaat over liberalisme. Regelmatig wordt mijn mening bijgesteld: “Hoe maken we een ideale wereld?". Bijvoorbeeld deze blogpost van 2 jaar geleden, daar kan ik mezelf niet meer zo goed in vinden ({{ “blog/posts/20200620-monopolies/” | relURL }}. Soit, hierbij wat vakantiefoto’s, geschoten op de filmcamera - een Minolta - die Tiffany mij 2 jaar 1/2 geleden heeft gegeven!

Geld verandert alles

Recent las ik het boek “Money changes everything” van William N. Goetzmann. Het boek presenteert een geschiedenis doorheen financiële uitvindingen van de mensheid: over de uitvindingen van geld, krediet, leningen, vennootschappen, aandelen, pensioenen, verzekeringen… Natuurlijk ook fameuze beurscrashes worden niet vergeten. Taaie lectuur, soms moet je ook door de minder interessante archeologische opgravingen van boekhouding lezen (althans voor mij). Al bij al, doet het mij appreciëren hoe ver we gekomen zijn.

Oekraine

De mensen begonnen zich al af te vragen: zit die Wout nog in Canada? Bij deze, ben ik ter plaatse in België, twee landen verwijderd van het nieuwe front: Oekraine. Poetin werd ‘getriggerd’ door het verschrikkelijke westen (zo gaat de propaganda), zoals een pestkop die door flaporen of een hazenlip aangeschoten geraakt. Beste mensen, dit gaat slechts eindigen met Poetin in de gevangenis en Rusland volgens ander leiderschap. Ik hoop dat de Russen de moed hebben om op te staan tegen deze tiran - Poetin - die hun land terug naar de middeleeuwen stuurt.

Cowboyhoed

‘t Moest er weer van komen. Een cowboywinkel - Boutique Indiana - gezien in de verte. Binnengegaan. Betoverd door de lederwaren vanuit de Verenigde Staten en Mexico. De week nadien ben ik op mijn eigen terug geweest om een hoed te kopen. Verger Gibouleau - zelfpluk … in de winter les Jardins Botaniques Montréal Verschillende soorten tomaten, na de oogst worden ze aan de voedselbank gegeven Creaties van Tiffany’s moeder: Pangu - de Chinese schepper van de wereld Kippen Pompoenen plukken - St-Joseph-du-Lac
Fascinerend: een grootstad. Met de fiets tot in Montréal gereden. De weg is voor de wagen hier. Met een beetje zoeken, is er wel degelijk een fiets netwerk doorheen de stad. Maar dat is nog een werk op lange termijn… Ik zal ze hier ook eens moeten introduceren tot een ‘fietsknooppunten’ netwerk. Zoals jullie wel weten: een ingenieuze manier die het toelaat te fietsen zonder kaart of telefoon. Met schrik: toch maar de helm op gezet.