Even de persiennes naar boven gedaan…

Recent

Ik worstel door de laatste fase van mijn doctoraat en Hayek’s boek “The constitution of liberty”. Dat laatste gaat over liberalisme. Regelmatig wordt mijn mening bijgesteld: “Hoe maken we een ideale wereld?". Bijvoorbeeld deze blogpost van 2 jaar geleden, daar kan ik mezelf niet meer zo goed in vinden (https://woutvanhauwermeiren.be/blog/posts/20200620-monopolies/). Soit, hierbij wat vakantiefoto’s, geschoten op de filmcamera - een Minolta - die Tiffany mij 2 jaar 1/2 geleden heeft gegeven!

Geld verandert alles

Recent las ik het boek “Money changes everything” van William N. Goetzmann. Het boek presenteert een geschiedenis doorheen financiële uitvindingen van de mensheid: over de uitvindingen van geld, krediet, leningen, vennootschappen, aandelen, pensioenen, verzekeringen… Natuurlijk ook fameuze beurscrashes worden niet vergeten. Taaie lectuur, soms moet je ook door de minder interessante archeologische opgravingen van boekhouding lezen (althans voor mij). Al bij al, doet het mij appreciëren hoe ver we gekomen zijn.

Oekraine

De mensen begonnen zich al af te vragen: zit die Wout nog in Canada? Bij deze, ben ik ter plaatse in België, twee landen verwijderd van het nieuwe front: Oekraine. Poetin werd ‘getriggerd’ door het verschrikkelijke westen (zo gaat de propaganda), zoals een pestkop die door flaporen of een hazenlip aangeschoten geraakt. Beste mensen, dit gaat slechts eindigen met Poetin in de gevangenis en Rusland volgens ander leiderschap. Ik hoop dat de Russen de moed hebben om op te staan tegen deze tiran - Poetin - die hun land terug naar de middeleeuwen stuurt.

Cowboyhoed

‘t Moest er weer van komen. Een cowboywinkel - Boutique Indiana - gezien in de verte. Binnengegaan. Betoverd door de lederwaren vanuit de Verenigde Staten en Mexico. De week nadien ben ik op mijn eigen terug geweest om een hoed te kopen. Verger Gibouleau - zelfpluk … in de winter les Jardins Botaniques Montréal Verschillende soorten tomaten, na de oogst worden ze aan de voedselbank gegeven Creaties van Tiffany’s moeder: Pangu - de Chinese schepper van de wereld Kippen Pompoenen plukken - St-Joseph-du-Lac
Fascinerend: een grootstad. Met de fiets tot in Montréal gereden. De weg is voor de wagen hier. Met een beetje zoeken, is er wel degelijk een fiets netwerk doorheen de stad. Maar dat is nog een werk op lange termijn… Ik zal ze hier ook eens moeten introduceren tot een ‘fietsknooppunten’ netwerk. Zoals jullie wel weten: een ingenieuze manier die het toelaat te fietsen zonder kaart of telefoon. Met schrik: toch maar de helm op gezet.
Wat te doen met eindeloze ruimte? Vele parken met bos, water en heuvels. Ik moet toch even denken aan de mensen die hier oorspronkelijk woonden. Naar mijn mening ook een levenstijl (jagen en vissen) die toch niet meer compatibel is met de miljarden mensen die leven op aarde. Moeilijke kwestie. De sedentaire levenstijl heeft de nomadische levenstijl verdreven. Hierin volg ik de ecomodernisten: intensieve landbouw en compact landgebruik om zo veel mogelijk ruimte over te laten aan wilde natuur (bossen etc).

Barachois [Qc, Canada]

Een dorpje met vooral lintbebouwing, een aftandse supermarkt, een stock americain, een taverne, een strand en veel muggen. Op Kodak Gold 200 ISO film (waarvoor dank aan bredrin) De herberg, een oude school Strand De spoorwegen. Veel onbewaakte overgangen waarbij het spoor recht doorheen landgoeden gaat. De spoorweg is gebouwd op een dam, zoek het maar eens op. Dauwtocht (met de auto) naar Pointe-Saint-Pierre
Tiffany’s tante was weg naar Frankrijk voor een week. Ze liet een appartement achter in Verdun, een wijk in Montréal. Stadsmens Wout was blij. Montréal lijkt in de zomer een openlucht festival. Wellington street en omliggende straten Occasioneel trekt er ook een bende elektrische zitscooters rond. “Mag je dit grappig vinden?” Langs ‘t water sauvens Rond Atwater Poutine op zijn Jamaicaanas (Poutine-fest, Vieux-Ports). Heh wasda? Poutine is frieten geweekt in een bruine saus en squish-squish kaas.

Terug naar Canada

Dag pennenvrienden, Goed aangekomen. Twee weken binnenshuis gezeten ter verhindering van de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus in Canada. Ook drie testen ondergaan - ze steken dat hier niet zo ver in de neus. Het water uit meren is hier zo helder als het water dat thuis uit de kraan komt. De zomers zijn hier “merveilleux” zoals in de reisgids staat. Ge zou het niet zeggen als je ‘s winters de pakken sneeuw ziet.

De snor

2-jarig jubileum Een experiment. De snorharen laten staan. Wekenlang gespaard om een centimeter dons te krijgen onder mijn neus. Rosse haren. Meester Ides had ooit een snor. Recht in het midden boven de lip was er een uitkeping ter bevordering van de verstaanbaarheid ten aanzien van doven. Later scheerde hij zijn snor af. Een spijtige zaak! « En, wat vindt uw vriendin daar van? » Alsook, het twee-jarige jubileum van Gandalf en Saruman.

More

Computertje

't Stad [Gent]

Afwas doen

Langs de autostrade [Qc, Canada]

All